top of page

SARON Tesfahuney | 
De verborgen geschiedenis van een Afrikaan aan het hof van Peter de Grote

STORYTELLING

1 t/m 3 juli

ARF_2022_TAPPASTHEATER_IG_POST_SARONTESFAHUNEY.jpg
knop-bel.png
klok.png

ZAAL 2

woe t/m za      zondag
19:15 - 19:35       18:15 - 18:35
20:15 - 20:35       19:15 - 19:35
21:15 - 21:35       20:15 - 20:35

Amsterdam Roots Festival neemt van 1 t/m 3 juli de programmering van TapasTheater over en geeft drie theatermakers, elk in hun eigen zaaltje, een podium.

Saron Tesfahuney vertelt ons in zaal 2 het verhaal van een Afrikaanse jongen uit een adellijke familie. Hij werd op zijn 8e gekidnapt door de Ottomanen en belandde rond 1700 hij aan het Russische hof. De tsaar doorzag zijn intelligentie en werd zijn peetvader. De jongen had uiteindelijk een succesvolle carrière en werd een invloedrijk persoon aan het hof. 

 

Vanuit Afrikaans perspectief vertelt Saron het verhaal van deze Abram Petrovich Gannibal opnieuw. Hoe zag zijn leven in Afrika eruit? Ze reconstrueert de verzwegen geschiedenis van zijn afkomst en vaderland en legt tegelijkertijd bloot hoe wij naar het verleden kijken. En dan blijkt dat de interpretatie van de geschiedenis er maar nét vanaf hangt vanuit welk perspectief je ernaar kijkt. 

Deze voorstelling is onderdeel van het Amsterdam Roots Festival 2022
 

Amsterdam Roots Festival viert dit jaar haar 40-jarige jubileum en organiseert culturele activiteiten over roots en identiteit. Van 1 t/m 3 juli nemen zij de programmering van TapasTheater over en hebben drie artiesten geselecteerd - waaronder Saron. Alle drie vertellen ze via muziek, gesprekken, dans, theater en spoken word hun persoonlijke verhaal. En dan blijkt dat dat verhaal in de kern raakt aan universele, menselijke waarden en daardoor heel herkenbaar is. 

Lees ook meer over de Amsterdam Roots-voorstellingen van Marleen of Sipan.

bottom of page